Nieuws

Corona noodzaakt actualiseren Risico Inventarisatie & Evaluatie

Als ondernemer dient u een arbobeleid te voeren. De basis van dit beleid wordt gevormd door de Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E). Inmiddels zult u deze RI&E hebben opgesteld. Vanuit het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) volgt nu een wettelijke verplichting om als bijkomende risico de COVID-19 module toe te voegen aan de RI&E. Volgens de Inspectie SZW moeten werkgevers corona-gerelateerde risico’s voor werkzaamheden opnemen in de RI&E.

Wederom een verplichting waar u als ondernemer aan zult moeten voldoen.

Let op; de Inspectie SZW heeft aangekondigd deze verplichting te controleren en bij het ontbreken hiervan een boete op te leggen.

Dit geldt trouwens ook voor het ontbreken van een wettelijk erkende RI&E. Deze mag o.a. niet ouder zijn dan 5 jaar.
ConCeb Arbo en Verzuim kan deze COVID-19 module voor u faciliteren, waarmee u aan deze nieuwe wettelijke verplichting voldoet. Mocht u nog geen RI&E in uw bezit hebben dan kunnen wij deze uiteraard ook voor u uitvoeren.

Mocht u meer informatie wensen dan kunt u contact met ons opnemen.

Overig nieuws

Rijksoverheid.nl - Nieuwsberichten over het onderwerp Arbeidsomstandigheden

Nieuwsberichten over het onderwerp Arbeidsomstandigheden op Rijksoverheid.nl
  • Internetconsultatie over werken met reprotoxische stoffen
    04 December 2023
    Als werknemers tijdens het werk worden blootgesteld aan zogenaamde reprotoxische stoffen kan dat schadelijke effecten hebben op de voortplanting, het ongeboren kind en borstvoeding. Voorbeelden zijn lood en lithium. De Europese Unie heeft de richtlijn over chemische stoffen aangepast, zodat de strengere regels die al gelden voor stoffen die kanker of schade aan het DNA kunnen veroorzaken, ook gelden voor deze reprotoxische stoffen. Werkgevers zullen meer voorzorgsmaatregelen moeten nemen om hun medewerkers te beschermen tegen de risico’s van deze stoffen. Daarnaast worden EU-grenswaarden vastgesteld voor de stoffen benzeen, nikkelverbindingen en acrylonitril.
  • Arbovisie 2040 ‘zero death’: nul doden op werk door slechte arbeidsomstandigheden
    30 October 2023
    Het kabinet wil dat niemand meer overlijdt door slechte arbeidsomstandigheden. Daarvoor is een trendbreuk nodig: een fundamentele verbetering in de manier waarop werkgevers, werknemers en de overheid omgaan met arbeidsomstandigheden. Dat schrijft minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in de Arbovisie 2040, die naar de Tweede Kamer is gestuurd. Nu overlijden jaarlijks ongeveer 4000 mensen door hun werk. 
  • Steeds meer beginnende mentale klachten onder jongeren door werkstress
    05 September 2023
    Jongeren ervaren steeds meer beginnende mentale klachten door werkstress. Zo blijkt uit nieuw onderzoek waarin TNO op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) trends rondom burn-outklachten van jongeren onderzocht. Met de ‘Hey, het is oké’-campagne helpen het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en SZW jongeren op weg om werkstress bespreekbaar te maken. Want veel jongeren doen dit nog niet. Terwijl het wel oplucht en de kans verkleint dat mentale klachten erger worden.